GNR Il Generale Restyling of a Residential Building / Archisbang

first_imgArchDaily Italy Photographs:  Aldo AmorettiDesign Team:Silvia Minutolo, Marco Giai Via, Alberto PerinoStructural Engineer:Marco CuccuredduConstructor:Perino Costruzioni S.r.l.City:IvreaCountry:ItalyMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Aldo AmorettiRecommended ProductsFiber Cements / CementsDuctal®Ductal® Cladding Panels (EU)WindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsWoodLunawoodThermowood FacadesWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeText description provided by the architects. The works consist of energy efficiency upgrading, structural renovation, along with the total restyling of a residential building from the Sixties, which can be divided into three independent apartments. From the original structure, we can appreciate its impressive volume in relation to the surrounding, residential area on the hills of Ivrea. The project highlights this feature by removing all the overhangs from the existing building; solids and voids are redesigned with large squared holes and the roof is transformed into a useful floor area – a private rooftop from where you can enjoy a high view over the Alpes and the Serra Moraine of Ivrea.Save this picture!© Aldo AmorettiOnly the skeleton was left and then reinforced in order to improve its resistance to earthquakes. The energy efficiency upgrades include an external insulation system covered by lightweight cement boards, which were then roughly plastered with natural lime mortar. The fortress-like appearance of the building, due to its massive presence, is in contrast with its large transparent holes. Its severe relationship to the ground is emphasized by a large rock, on which the building is sited, and a play of voids and double heights on the southern side renders the rock visible from all floors.Save this picture!© Aldo AmorettiSave this picture!PlanSave this picture!© Aldo AmorettiIn order to fulfill the requirements of flexibility imposed by today’s dynamic society, the building can be divided into three units: three apartments, three entrances, three finishes on the façade. The ground floor is occupied by a garage and a rock cellar. All the apartments can be connected through the elevator and the interior stairwell, whereas the external metal stairs make the apartments and the rooftop independently accessible. On the first floor, two small-sized apartments share a living space, which is possible to reconfigure if need be thanks to a 180-degree rotating wooden panel.Save this picture!© Aldo AmorettiThe main apartment is located on the top floor and the rooftop is surrounded by forest trees on the northern side; the walls of the master bedroom are made of raw, reinforced concrete, acting as the main support of not only the existing structure, but also the swimming pool on the rooftop. The walls of the fluid interior spaces are roughly plastered in continuity with the exterior and the floors are in polished concrete punctuated with sections of grinded concrete and parquet. The severe atmosphere created by straight lines is softened by custom-made furnishing, wooden doors and windows, as well as large views of the green forest and light cuts intercepting the different levels of the buildingSave this picture!© Aldo AmorettiProject gallerySee allShow lessHow Recycling Existing Buildings Could Solve the Urban Housing Crisis in the United …ArticlesCall for ArchDaily Interns: Winter/Spring 2021Call for SubmissionsProject locationAddress:10015 Ivrea, Metropolitan City of Turin, ItalyLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Projects GNR Il Generale Restyling of a Residential Building / Archisbang CopyApartments, Renovation•Ivrea, Italy ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/952848/gnr-il-generale-restyling-of-a-residential-building-archisbang Clipboard Year:  Apartments “COPY” 2019 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/952848/gnr-il-generale-restyling-of-a-residential-building-archisbang Clipboard Architects: Archisbang Area Area of this architecture project CopyAbout this officeArchisbangOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsRefurbishmentRenovationIvreaOn InstagramOn FacebookItalyPublished on December 10, 2020Cite: “GNR Il Generale Restyling of a Residential Building / Archisbang” 10 Dec 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?GNR Il 通用住宅改建 / Archisbang是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” GNR Il Generale Restyling of a Residential Building / ArchisbangSave this projectSaveGNR Il Generale Restyling of a Residential Building / Archisbang Save this picture!© Aldo Amoretti+ 34Curated by María Francisca González Share Area:  450 m² Year Completion year of this architecture project Photographslast_img read more